Vakantietijd! Leuk toch??

05-07-2025

Het is bijna zover...zomervakantie! En wat kunnen mensen daar verschillend tegenaan kijken....waar de een niet kan wachten erop, ligt de ander 's nachts wakker van de stress. Daarom wat tips voor de hoogsensitieve mama's en papa's en voor de ouders van hoogsensitieve kinderen!

Stel, je kijkt helemaal uit naar je vakantie in Frankrijk, lekker met de tent op rondreis, paar dagen hier, paar dagen daar. Eindelijk genieten van je vrijheid, waar je het hele jaar voor gewerkt hebt. Maar waar jij de dagen aftelt, stijgt de spanning binnen je gezin. Je vrouw zit in de stress over wat ze mee moet nemen want je weet niet wat voor weer het wordt, over de boodschappen die ter voorbereiding gehaald moeten worden en past het allemaal wel in de auto. Je 3 kinderen zijn nu al aan het ruziën over wie er waar mag zitten in de auto, en de hoogsensitieve van het stel blijft vragen stellen waar je geen antwoord op weet: waar gaan we dan staan, hoe gaan we dan eten, gaat het daar leuk zijn? Zucht....voorlopig nog geen ontspanning dus.

Het is een uitdaging om met een gezin op vakantie te gaan. Je hebt te maken met verschillende karakters, behoeften, ontwikkelingsfasen, en zeker als er ook nog hoogsensitiviteit meespeelt kan het flink uit elkaar liggen wat iedereen verwacht en nodig heeft. Juist omdat vaak de ouders bepalen hoe de vakantie ingevuld wordt, hebben juist de kinderen een hoop frustratie omdat er voor hun gevoel niet geluisterd wordt naar wat zij nodig hebben. Zeker met meerdere kinderen in het gezin kan dat flink opspelen en ruzies veroorzaken, wat dan ook weer jou vakantie beïnvloedt!

En nee, natuurlijk kun je het niet iedereen naar de zin  maken, maar je kunt wel zorgen dat een hoop irritaties van tevoren voorkomen worden. Hier wat tips waar je misschien wat aan hebt!

De planning:

Je kunt beginnen door iedereen het gevoel te geven dat zijn mening belangrijk is: neem een moment om met pen en papier op te schrijven wat iedereen leuk zou vinden om te doen. Kijk daarbij goed wat anderen aangeven als reactie daarop en schrijf het allemaal op. Kijk dan vervolgens ook in meerdere jaren, en denk in alternatieven. Wanneer bijvoorbeeld het ene kind heel graag naar het strand wil, en de andere wil in de bergen lopen, terwijl de derde vooral naar attractieparken wil en jullie eigenlijk het liefst op de camping zitten waar je altijd zit, dan kan het een oplossing zijn om in meerdere jaren te denken. Dan krijgt iedereen een jaar zoveel mogelijk zijn zin bijvoorbeeld (daarin kun je ook de verschillende ontwikkelingsstadia verwerken: kleine kinderen hebben andere behoeften en mogelijkheden dan grote), of je gaat dagjes plannen vanuit die camping waarin iedereen een keer krijgt wat hij bedacht heeft. Je kunt ook de eerste jaren als de kinderen klein zijn misschien toch kiezen voor wat meer structuur of een vaste uitvalsbasis, om als ze ouder zijn de wat avontuurlijkere vakanties te plannen. Wat in ieder geval belangrijk is, is dat iedereen zich gehoord voelt en dat compromissen eerlijk zijn en niet volledig ten koste van de een zijn, en de ander de zin geven. Besef ook dat je niet alles met het hele gezin hoeft te doen. Je kunt prima met de helft van het gezin op het strand gaan liggen, terwijl de andere helft van het gezin een grote wandeling gaat maken of naar dat pretpark gaat.

De voorbereiding:

Waar de een zijn tas een uur voor vertrek volgooit met wat hij denkt ongeveer nodig te hebben, heeft de ander al een maand van tevoren uitgedacht welke spullen meegaan en het merendeel klaar liggen. Hoe meer respect iedereen kan hebben voor de behoeften daarin van de ander, hoe ontspannener de voorbereiding verloopt. Vooral hoogsensitieve mensen hebben de behoefte om stressmomenten te willen voorkomen, dus die hebben vooraf heel veel stress of ze alles wel goed voorbereid hebben....dus ben je hoogsensitief, geef jezelf dan de ruimte om uit de cirkels te komen van de dingen niet weten en erover blijven malen. Wie schrijft die blijft! Maak je lijstjes, bedenk wat er fout zou kunnen gaan en wat je dan kunt bedenken als oplossing, en denk in alternatieven. Hoe meer je jezelf daarin gewoon accepteert met wat jij nodig hebt om voor te bereiden, hoe minder stress je zult ervaren. Heeft je kind duizend en een vragen: ga samen op zoek naar de antwoorden, zoek foto's op internet van het gebied waar jullie naartoe gaan, van de camping of het hotel, bedenk mee hoe het zou kunnen zijn. Neem de zorgen serieus, dan voelt je kind zich serieus genomen en verdwijnt al een groot deel van de stress.

De vakantie:

Als je eenmaal op vakantie gaat, dan is er een superregel om in gedachten te houden: je hebt geen controle over hoe het gaat zijn, maar je hebt wel je flexibiliteit! De meeste stress tijdens de vakantie is wanneer dingen niet voldoen aan de verwachtingen. Dus, besef dat je nooit precies kunt inschatten hoe het gaat zijn en alles kan anders lopen dan afgesproken of gepland. Dat hoeft geen probleem te zijn, als je openstaat voor een alternatieve realiteit dan die je je voorgesteld had, want de meeste dingen zijn goed op te lossen. Verder is het ook goed om je te realiseren als je naar het buitenland gaat, dat je naar een andere cultuur gaat. Wat in Nederland heel gewoon is, of een standaard die je gewend bent, dat kan in een ander land heel anders zijn. Met een gezonde dosis nieuwsgierigheid en flexibiliteit kun je dan een prima tijd hebben, heb je die van nature minder dan is het misschien voor het stressniveau tijdens de vakantie een beter plan om in Nederland te blijven. Bedenk ook dat hoe jullie als ouders omgaan met veranderde omstandigheden, zo leer je je kinderen er ook mee om te gaan. Dus daar zit een stuk ontspanning in het voorbeeld dat je geeft en wat ze van jou kunnen leren.

Weer terug:

Ook bij het einde van de vakantie kunnen er veel emoties komen kijken, en verschillend zijn van elkaar. Is de vakantie heel druk geweest, of juist heel ontspannen, wil je heel graag weer naar huis, of juist helemaal niet terug naar het gewone dagelijkse leven: een overgang is het! Sommigen kunnen daar heel makkelijk mee omgaan, maar anderen hebben daar flink moeite mee en ook dat kan voor flink wat spanningen zorgen. Kinderen leven ook in het nu, dus als iets stopt is het lastig om gevoelsmatig te beseffen dat er in de toekomst nog meer leuke dingen gaan komen. Zeker hoogsensitieve kinderen kunnen veel moeite hebben met het afsluiten van iets dat heel leuk was. De spanning van een nieuw schooljaar en hoe dat gaat zijn kan ook veel invloed op die momenten hebben. Ook hier geldt weer dat communiceren daarover heel veel irritaties kan voorkomen.


Conclusie: een fijne vakantie staat of valt bij communicatie en flexibiliteit! Ik wens jullie een hele fijne vakantie toe!